sunnuntai 14. elokuuta 2011

Lähtövalmisteluja

Hui, jännittävää pitää blogia ensimmäistä kertaa elämässäni. Nyt oli kuitenkin erinomainen aika aloittaa tämän pitäminen, sillä toivon että blogista on iloa ystävilleni ja perheelleni, jotta he voisivat seurata seikkailuani, joka alkaa parin viikon päästä. Olen lähdössä vaihtoon Etelä-Koreaan Ewha Womans Universityyn tulevaksi syyslukukaudeksi 2011. Lähtö olisi edessä tosiaan jo parin viikon päästä, vaikka ei tosiaankaan tunnu vielä siltä. Matkavalmistelut ovat tosin jo pitkällä, kaikki käytännön asiat pitäisi olla lähestulkoon hoidettu ja erityisesti kaikki vaihtoon lähtemiseen liittyvä paperityö on jo ohi.

Näin alkuun muutama sananen siitä, miten päädyin tähän pisteeseen. Monet ovat ihmetelleet suomalaiselle suhteellisen tuntemattomaan maahan lähtemistä ja kyselleet, mistä sain päähän moisen idean. No, jonkin verran Euroopassa reissanneena olin jo hyvissä ajoin opintojani päättänyt, että haluan ehdottomasti vaihtoon jonnekkin kauemmas. Jyväskylän yliopistolla ei ihan valtavasti ole vaihtopaikkoja Euroopan ulkopuolelle, joten kun ajattelin suosiolla jättää suosituimpiin kohteisiin hakemisen pois ja selailin hieman kurssitarjontaa yliopistossa, valikoitui Ewha ja Korea melko nopeasti ykköshakuvaihtoehdokseni. Ja mitä enemmän asiaa pohdiskelin, sitä enemmän Etelä-Korea alkoi innostamaan. Halusin ehdottomasti jonnekkin erilaiseen kulttuuriin, jossa kokisi todellisen kulttuurishokin. Sellainen on varmasti luvassa.

Tein vaihtohakemukseni syksyllä 2010. Vaihtohakemus oli kohtuullisen helppo täyttää ja osasin mielestäni perustella hyvin, miksi juuri minut pitäisi  lähettää Etelä-Koreaan vaihtoon. Jyväskylän yliopiston puolelta tulleen hyväksynnän jälkeen oli edessä odottelua lähestulkoon puolisen vuotta, ennen kuin pääsi täyttämään Ewhan yliopiston omaa hakemusta. Ihan vinkkinä kannattaa muuten hyvissä ajoin tutustua siihen, mitä kaikkea vaaditaan paikallisen yliopiston hakemukseen ja erityisesti terveystodistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Terveystodistus sinänsä ei ole iso juttu, mutta ottaen huomioon, että YTHS:llä voi olla välillä kuukausienkin jonoja, kannattaa rokotteiden ja muiden vaadittavien juttujen hoitaminen aloittaa hyvissä ajoin, jotta saa ajoissa kaikki terveystodistukseen vaadittavat todistukset sun muut kasaan. Onneksi kv. palveluista saa hyvin infoa näistä asioista. Sivuhuomautuksena; rokotteiden hinta kyllä hieman hirvittää opiskelijaa, niihin saa uppoamaan helposti satoja euroja...

Papereiden pyörittelyä jonkin verran enemmän riittää noissa kaukokohteissa muutenkin kun on viisumihakemusta sun muuta, mutta hyvissä ajoin kun aloittaa valmistautumisen niin koko homma sujuu melko vaivattomasti. Viisumit ja matkavakuutukset kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon ja niihinkin saa uppoamaan rahaa ihan mukavasti. Onneksi kuitenkin nykyään lähes kaiken pystyy hoitamaan kätevästi netin välityksellä, niin matkavalmistelut sujuu jouhevasti. Menolennon varasin heinäkuun puolivälissä (menolento on 28.8.) ja kun ostin pelkän menolipun, lentolipulle kertyi hintaa reilut 450 euroa. Itse varasin lennon Kilroyn kautta, sieltä saa nuorisohinnalla erittäin kohtuuhintaisia lentoja, varsinkin mitä aiemmin varaa.

Asuntoasiatkin alkaa olemaan hyvällä mallilla, hankin ihanaan ystäväni kanssa asuttamaamme kaksioon alivuokralaisen, joka vaikutti oikein mukavalta ihmiseltä. Olen aloittanut jo pakkailut ja pahvilaatikoita riittääkin ympäri huonetta. Onneksi meillä on iso varasto, jonne saan mahdutettua suurimman osan tavaroistani. Loput tavaroista menee joko kavereiden hellään huomaan ja esimerkiksi isommista huonekaluista sängyn aion myydä pois. Korean päässä tulen asumaan Hanwoorin asuntolassa, joka on undergrad-opiskelijoiden asuntola. Asuntolassa on kotiintuloajat, mutta ne eivät käsittääkseni koske vaihtareita (thank god!). Jaan huoneen jonkun henkilön x kanssa, jonka toivoisin kovasti olevan korealainen.

Haluaisin muutenkin Koreassa tutustua mahdollisimman paljon myös paikallisiin ihmisiin ja oppia ymmärtämään muutenkin paikallista kulttuuria.  Tavoitteena olisi myös opetella korean kieltä, mikä tulee olemaan varmaan melko haasteellista. Olen myös ehtinyt katsella jonkin verran syksyn kurssitarjontaa ja korean kielen kurssin lisäksi aion lukea kansainvälisiin suhteisiin liittyviä kursseja. Erityisesti "North Korea's International Relations with other Asian countries" ja "International Peace and Security" kuulostivat hurjan mielenkiintoisilta, toivotaan ettei kursseille ole liikaa tungosta, jotta pääsisin niille. Myös Understanding Wolrd Heritage in Korea on kuulemma hyvä kurssi, siinä kierrellään museoita, temppeleitä yms ja kurssin suorittamiseen vaaditaan jonkinsortin oppimispäiväkirja. Kuulostaa näin vaihtarin korvaan aika kivalta. Mutta onneksi ensimmäisellä viikolla on ns. kokeilujakso, jonka aikana voi testata kursseja ja päättää viikon loputtua, mille kursseille haluaa.

Tulipas tästä ensimmäisestä blogista pitkä, aion jatkossa kirjoittaa vähemmän ja laittaa sen sijaan paljon hienoja kuvia. Nyt jatkan pakkailua ja läksiäisten valmisteluja, palataan asiaan Koreassa! Näin loppuun haluan suositella kaikille Koreasta kiinnostuneille Teppo Turkin kirjoittamaa kirjaa Tiikeriportti: Korean vimma voittaa maailma. (2009). Valtavan paljon kiehtoavaa tietoa sekä Etelä- että Pohjois-Korean yhteiskunnallisesta kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti