perjantai 23. maaliskuuta 2012

Korealainen ruoka

Hellou taas,

Kolmisen viikkoa on nyt takana toista lukukautta Soulissa ja arki on lähtenyt käyntiin vahvasti opintojen merkeissä. Kursseista kirjoitinkin viimeisimpään blogiin, joten katselkaa sieltä tarkempia sisältöjä jos kiinnostaa. Taisin unohtaa mainita, että kaikki kurssini on englanniksi (korean taitoni kun eivät ole vielä ihan sujuvuuden tasolla...). Yleisesti ottaen muutenkin vaihtarit opiskelee täällä yleensä englanniksi.

Tämän blogin aihe ei kuitenkaan ole opinnot, vaan ajattelin kirjoittaa blogin korealaisista ruuista. Ruoka on tärkeä osa jokaista kulttuuria eikä Korea ole siitä poikkeus. Päinvastoin, korealaisilla on hyvinkin uniikki ruokakulttuuri, josta he ovat todella ylpeitä. Vaikka länsimaalaiset ravintolat ovat Soulissa yleistymään päin, silti paikalliset ravintolat vievät murskavoiton sekä lukumäärässä että hintalaatu-suhteessa yleensä. Länsimaalaiset raaka-aineet on luonnollisesti tuontitavaraa ja siksi kohtuullisen hintavaa ja tämä hintavuus näkyy myös ravintoloiden hinnoissa. Onneksi itse kuitenkin rakastan korealaista ruokaa!

Lempiruokaa on oikeastaan aika vaikea valita. Pitkän harkinnan jälkeen olen päätynyt bibimbapiin (riisiä, johon on sekoitettu paljon eri vihanneksia, silloin tällöin lihaa ja päällä on kananmuna. Tämän kruunaa vielä herkullinen hieman tulinen kastike). Bibimbapia voi syödä lounaaksi tai illalliseksi, enkä ole vielä kertaakaan syönyt huonoa bibimbapia. Se onkin yksi yleisimmistä ruuista Koreassa.

Bibimbap
Toinen oma suosikkini on ehdottomoasti korealainen barbeque. Tämä barbeque sisältää lihasuikaleita, jotka itse grillataan ja paloitellaan pöydässä ja syödään lukuisten side dishien kanssa. Perinteisen tavan mukaan asetetaan kämmenelle salaatinlehti, sen päälle pieni lihan pala, riisiä, kimchiä sekä oman maun mukaan kastikkeita ja muita lisäyksiä. Sitten kääritään salaatinlehti palloksi ja tungetaan kokonaisena suuhun. Varsin hauskaa touhua, vähän samantapaista touhua kuin tortillan syöminen. Korealainen bbq on yleensä myös sosiaalinen tapahtuma ja barbeque-illalliset venyy helposti usean tunnin illanvietoksi pöydässä grillaillessa.

Barbeque and side dishes
Nämä kaksi ovat siis henkilökohtaisia suosikkejani, mutta muitakin maittavia annoksia löytyy koreasta. Kimbap on tästä hyvä esimerkki, se on merilevään kääritty rulla, jonka sisältä löytyy riisiä, vihanneksia sekä riippuen kimbapista melkein mitä tahansa lihasta tonnikalaan.

Koreassa myös keitot ja keitontapaiset pataruuat (jotka yleensä kokataan pöydässä edessäsi isossa pannussa) ovat hyvin yleisiä. Yleensä keitot ovat voivat olla mitä tahansa lihaisista kimchikeitoista seafood-keittoihin, missä on seassa vihanneksia ja juureksia sekä lähes poikkeuksetta se keitetään tulisessa liemessä. Myös erilaiset muhennoksen tapaiset stew't ovat hyvin yleisiä ja näitä löytyy myös lihaversioista tofuversioihin, mutta aina on mukana vihanneksia sekä tulinen liemi.
Kimchitsike (kimchi-keitto)
Yksi mainittavan arvoinen asia on, että koreassa syödään paljon mereneläviä, kuten simpukoita, mustekalaa, rapuja, katkarapuja jne, mutta kalaa ei niinkään paljoa. Jonkin verran kyllä, mutta vaihtoehdot ovat yleensä rajoittuneet sushin tapaiseen raakaan kalaan sashimiin.
Sashimi
Lihaa syödään paljon eri muodoissa, kuten barbequena sekä lähestulkoon jokaisessa ruuassa jauhelihan tapaisena lihasuikaleina. Koreassa ei niinkään tunneta käsitettä kasvissyöjä, ainakaan vielä ja paikallisissa ravintoloissa voi joskus olla vaikeaa syödä kasvisruokaa. Erilaiset nuudelikeitot yleensä kuitenkin pelastavat kasvissyöjät ja tofukin on yleistymään päin oleva ruoka-aine. Nuudeliruuat on muutenkin hyvin yleisiä ja jos jossain ruuassa ei ole lisukkeena riisiä, on toinen vaihtoehto yleensä nuudelit. Peruna on harvinaisempi ruokaisäke.

Muuten jotain jänniä erikoisuuksia täältäkin löytyy, esimerkiksi kuulemma koiran lihaa voi löytää vielä joistain ravintoloista (vaikka siitä on tulossa kokoajan epäsuositumpaa, eikä korealaiset juurikaan ylpeile tällä) sekä elävä mustekala on eräs aika suosittu ja kuulemma kokeilemisen arvoinen ruokalaji. Koiran lihan taidan jättää väliin, mutta elävän mustekalan syönti on kyllä vielä itsellä "to-do"-listalla.

Jälkiruuat eivät ole niin yleisiä ehkä täällä kuin muualla ja usein (erityisesti makeat) jälkiruuat saattavat olla aika länsimaalaisia vaihtoehtoja jäätelöistä kakkuihin sekä vohveleihin. Mutta yksi, josta tykkään erityisesti on bingsu, joka tarkoittaa käytännössä jäähile-annosta, jossa on mukana mausta riippuen erilainen kastike sekä hedelmiä. Oikein herkullista ja mainio varsinkin kesän kuumuudessa! Lisäksi jäätelöstä puheen ollen en ole ainakaan muualla syönyt green tea-jäätelöä, mikä on myös oikein herkullista. Myös riisikakut ja niistä tehdyt karkit ovat paikallinen makea jälkiruoka ja riisijauhoista tehdyt pannukakut ovat myös herkullisia.
Flower pancakes
Tässä oli varmaan ainakin joitain mun korealaisia lempiruokia, paljon paikallisia ruokia jäi kyllä valitettavasti pois. Jos kiinnostaa korealainen ruoka enemmänkin niin kannattaa googletella ja etsiä wikipediasta tietoa, ainakin aiheen englannin kielinen sivu on ihan hyvä esittely aiheeseen http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_cuisine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti